• Workouts - Slide

Αιδηψός

ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΟ ΘΕΡΕΤΡΟ

Απλόχερα προικισμένη από τη Φύση, η Αιδηψός, διαθέτει εκτός των άλλων και το μοναδικό πλεονέκτημα να αποτελεί διαχρονική πύλη επικοινωνίας με τα καυτά και μαγικά σπλάχνα του πλανήτη μας. Περιζήτητη και φημισμένη για τις ιαματικές της πηγές θεωρείται σήμερα ως ο αρχαιότερος θερμαλιστικός και τουριστικός προορισμός της Ευρώπης με σχεδόν 3.000 χρόνια τουριστικής ιστορίας.

Η μυθολογία μας αναφέρει πως ο Δευκαλίωνας και η Πύρρα, μετά τον κατακλυσμό που προκάλεσε ο Δίας, έξαλλος για το αμάρτημα του Προμηθέα, κατέφυγαν στην Αιδηψό. Από εκεί με συμβουλή της Ήρας ξεκίνησαν την κοσμογονία υπό την θεϊκή επίδραση των θερμών υδάτων, που από τότε ανάβλυζαν στις θερμές πηγές της Αιδηψού. Το μυθικό ζευγάρι, ακολουθώντας τη θεϊκή εντολή, απέκτησε μετά από λίγο καιρό τον Έλληνα, γενάρχη όλων των Ελληνικών φυλών.

Μία άλλη μυθολογική εκδοχή θέλει τα ιαματικά λουτρά να δημιουργούνται από την Αθηνά ή τον Ήφαιστο για χάρη του Ηρακλή, ο οποίος ανακτούσε τις δυνάμεις του, μετά από κάθε του άθλο, λουόμενος στις ιαματικές πηγές της Αιδηψού. Ο αρχαίος γεωγράφος Στράβων μάλιστα χαρακτηρίζει την λουτρόπολη της Αιδηψού ως «Ηρακλέους Θερμά» σχετίζοντας την λουτροθεραπεία στην Αιδηψό με την λατρεία του Ηρακλή.

Ακόμη και η ερμηνεία του ονόματος «Αιδηψός» παραπέμπει στις ευεργετικές ιδιότητες της υδροθεραπείας. Προέρχεται από τις αρχαίες ελληνικές λέξεις αιδοία = εξωτερικά γεννητικά όργανα και άπτομαι = αγγίζω θεραπευτικά.

Ο αρχαίος χρονικογράφος Αθήναιος εγκωμιάζει επίσης την Αιδηψό, ως θερμαλιστικό και τουριστικό κέντρο κατά την εποχή των διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ένας από τους διασημότερους αρχαίους επισκέπτες της Αιδηψού ήταν ο Ρωμαίος στρατηγός, πορθητής της Αθήνας και τελών χρέη αυτοκράτορα, Σύλλας. Ο Πλούταρχος περιγράφει αναλυτικά το μεγάλο διάστημα παραμονής και υδροθεραπείας του Σύλλα στην Αιδηψό, από την οποία έφυγε θεραπευμένος.

Κατά την περίοδο 150 π.Χ. - 200 μ.Χ. η Αιδηψός γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή της σε τουριστικό πάντα επίπεδο. Στους ιαματικούς λουτρώνες της Αιδηψού αποζήτησαν την ίαση πολλοί Ρωμαίοι αυτοκράτορες όπως ο Αδριανός, ο Μάρκος Αυρήλιος, ο Σεπτήμιος Σεβήρος, ο Καρακάλας, ο Γορδιανός, αργότερα δε ο Μέγας Κωνσταντίνος και ο Θεοδόσιος.

Κάτω από όλους τους δρόμους που βαδίζουν οι σύγχρονοι επισκέπτες της λουτρόπολης και κάτω από τα οικήματα και τα ξενοδοχεία της πόλης, υπάρχουν τα ίχνη δεκάδων βαλανείων. Των υδροθεραπευτηρίων και των SPA της αρχαιότητας δηλαδή, που όπως και σήμερα φιλοξενούσαν, ανακούφιζαν, θεράπευαν και έδιναν ευεξία στους χιλιάδες επισκέπτες της λουτρόπολης.

Επισκέπτες που ταξίδευαν επί μέρες ή και μήνες ακόμη προκειμένου να επισκεφθούν τη «θεϊκή» Αιδηψό.

Το λαμπρό αυτό παρελθόν της Αιδηψού ήταν είναι και θα είναι το εγκυρότερο πιστοποιητικό της υδροθεραπευτικής υπεροχής της. Η υπεροχή αυτή διανθίζεται με το ασύγκριτο πλεονέκτημα να περιβάλλεται από τον βορειοευοϊκό φυσικό παράδεισο.

Η σημερινή λουτρόπολη της Αιδηψού έχει εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο τουριστικό θέρετρο, ικανό να ικανοποιήσει όλες τις απαιτήσεις των «αυτοκρατόρων» της εποχής μας. Η πορθμειακή γραμμή με τα συνεχή δρομολόγια που πυκνώνουν τους θερινούς μήνες έχει καταστεί μία πραγματική γέφυρα διεκπεραίωσης των χιλιάδων επισκεπτών της πόλης και της Βόρειας Εύβοιας από όλα τα σημεία της Ελλάδας.

Ξενοδοχειακές μονάδες και SPA όλων των κατηγοριών και για όλα τα βαλάντια εξασφαλίζουν άνετη και ποιοτική διαμονή, καθώς και επιστημονικά μελετημένη χρήση των ευεργετικών θερμών υδάτων. Των μαγικών υδάτων, που αφειδώς εδώ και 3.000 χρόνια προσφέρουν στους λουόμενους, θεραπεία, ευεξία και ψυχοσωματική ανασυγκρότηση.

Τεράστια είναι και η ποικιλία των κέντρων σίτισης και διασκέδασης, που λειτουργούν τόσο στην λουτρόπολη, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της.

Λόγω του αλιευτικού πλούτου της περιοχής δίνεται η ευκαιρία στους επισκέπτες να απολαύσουν πολλά θαλασσινά εδέσματα, αλλά και σπάνια σε μέγεθος και γεύση ψάρια από αυτά που θεωρούνται δυσεύρετα.

Εξαιρετικές ψησταριές με ντόπια κρέατα και παραδοσιακούς τρόπους ψησίματος θα βρουν οι επισκέπτες τόσο στη Λουτρόπολη, όσο κυρίως στο χωριό της Αιδηψού λίγα χλμ. από την παραλία, στον Άγιο, στα Άνω Γιάλτρα κ.α.

Οι φίλοι των θαλάσσιων σπορ, αλλά και όσοι επιθυμούν μικρές θαλασσινές αποδράσεις σε κοντινούς προορισμούς και στις Σποράδες θα βρουν αρκετές ευκαιρίες. Τουριστικές επιχειρήσεις και ταξιδιωτικά γραφεία, τα καλοκαίρια κυρίως, διοργανώνουν πολλές θαλασσινές εκδρομές.

Οι φίλοι του ψαρέματος (κάθε είδους) έχουν επίσης πολλές ευκαιρίες να χαρούν το χόμπι τους τόσο στην προβλήτα της Αιδηψού, όσο κυρίως στις παραλίες της ευρύτερης περιοχής.

Η Αιδηψός αποτελεί επίσης το ιδανικό ορμητήριο για οδικές περιηγήσεις στις ατέλειωτες ομορφιές της Βόρειας Εύβοιας από το Κήναιο μέχρι το Αρτεμίσιο.

Οι αναζητητές φυσικών και ιστορικών θησαυρών μπορούν να επισκεφτούν την ενδιαφέρουσα αρχαιολογική συλλογή που φιλοξενείται στο κτίριο του ΕΟΤ με αρχαιότητες κυρίως από τη Ρωμαϊκή Περίοδο. Στην ίδια περίοδο ανήκουν και οι εγκαταστάσεις βαλανείων, που σώζονται και εκτίθενται τόσο στο προαύλιο του ξενοδοχείου «Θέρμαι Σύλλα», όσο και σε άλλα σημεία της πόλης.

Επισκέψιμη είναι και η περίφημη «Σπηλιά του Σύλλα» στο νότιο τμήμα της Λουτρόπολης, που κατά το παρελθόν κίνησε το ενδιαφέρον, αλλά και την φαντασία, πολλών επιστημόνων και γνωστών συγγραφέων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το μικρό θαλασσινό μουσείο «Ναυτίλος». Μία πρωτότυπη συλλογή οστράκων αλλά και άλλων μικρών «θαλασσινών θησαυρών».

Εντυπωσιακή είναι και η εκ του σύνεγγυς παρακολούθηση της ροής των θερμών υδάτων, από τις πηγές τους προς τη θάλασσα, μέσα από τα χρυσοπόρφυρα αυλάκια, που σχημάτισαν με το πέρασμα του χρόνου τα θεραπευτικά τους άλατα.

 

edi1 edi2