Αξιοθέατα

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Λιχάδα – Λιχαδονήσια: Εκτός από την εξωτική ομορφιά της η περιοχή διαθέτει έντονο ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον, αφού εδώ έχουν εντοπιστεί ίχνη αρχαίων οικισμών και μνημείων.

Στις τοπικές περιοδείες, οδοιπορίες και θαλασσινούς περιπάτους του ο επισκέπτης της Λιχάδας αξίζει να επισκεφθεί:

  • Τα Λιχαδονήσια με τα απομεινάρια των αρχαίων οικισμών τους και τους θρύλους τους.
  • Την κορυφή του Κήναιου όρους με την φανταστική πανοραμική θέα.
  • Την εκκλησία της Παναγίας της Λιχάδας με τη θαυματουργή εικόνα και το μυστηριώδες δένδρο του περιβόλου της, που συνδέεται με πολλούς θρύλους.
  • Τον φάρο της Βασιλήνας και την πανέμορφη παραλία γύρω από αυτόν.

Αρχαιολογική συλλογή Αιδηψού: Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αρχαιολογική συλλογή, φιλοξενούμενη στους χώρους του Υδροθεραπευτηρίου του Ε.Ο.Τ. Περιλαμβάνει ευρήματα αναγόμενα τα περισσότερα στην Ρωμαϊκή Περίοδο.

Εγκαταστάσεις Βαλανείων (Αιδηψός): Μία από τις πολλές εγκαταστάσεις Ρωμαϊκών Βαλανείων (δημόσιων λουτρών), που έχουν ανασκαφεί στην Αιδηψό βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του ιστορικού ξενοδοχείου «Θέρμαι Σύλλα».

Η σπηλιά του Σύλλα: Μικρή σπηλιά που ταυτίζεται με την παρουσία του ομώνυμου Ρωμαίου στρατηγού στην Αιδηψό.

Πύργος της Αιδηψού: Μνημείο της Ενετοκρατίας, που σώζεται στην θέση Αγία Παρασκευή.

Μονή Αγίου Γεωργίου Ηλίων: Μονή του 12ου (πιθανότατα) αιώνα. Η θέση της Μονής είναι μια τοποθεσία εκπληκτικής ομορφιάς. Ιδανική για προσευχή και κατάνυξη.

Ταύρος των Ωρεών :Ογκώδες γλυπτό έξοχης τέχνης που μαρτυρά την αρχαία αίγλη των Ωρεών. Σήμερα εκτίθεται φυλασσόμενο μέσα σε γυάλινο κουβούκλιο πίσω από το ναό του Σωτήρος, κοντά στο λιμάνι των Ωρεών. Το γλυπτό χρονολογείται ανάμεσα στο 290 και στο 280 π.Χ. και ήταν αφιέρωμα του Δημητρίου του Πολιορκητή.

Το κάστρο των Ωρεών και ο ναός του Αγίου Βασιλείου: Στους Άνω Ωρεούς σώζονται τα ερείπια του Βυζαντινού κάστρου, το οποίο χτίστηκε πάνω στα τείχη αρχαίας ακρόπολης. Κάτω από το κάστρο των Ωρεών βρίσκεται η μονόχωρη μικρή μεταβυζαντινή εκκλησία του Αγίου Βασιλείου.

Αρχαιολογική συλλογή Ωρεών: Συλλογή με ευρήματα από τις συνεχείς ανασκαφές στην πόλη των Ωρεών. Η επίσκεψη γίνεται μόνο κατόπιν προσυνεννόησης.

Οικία Φιλάρετου (Ιστιαία): Ο πύργος της οικογένειας των βασικότερων συντελεστών του διαφωτισμού της Β. Εύβοιας μετά την απελευθέρωσή της από τον Τουρκικό ζυγό.

Εκκλησάκι Αγίου Νικολάου (Ιστιαία): Τρίκλιτη ξυλόστεγος βασιλική. Αρχιτεκτόνημα σπάνιο για τον ευβοϊκό χώρο. Σήμερα εσωτερικά διατηρείται μικρό μέρος των αρχικών τοιχογραφιών του.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ιστιαίας: Πρόκειται για ένα από τα πιο αξιόλογα πανελληνίως μουσεία αυτού του είδους. Βρίσκεται στην ανατολική έξοδο της Ιστιαίας προς τη Σινασσό, δίπλα στο γήπεδο της πόλης.

Η Παναγία Ντουνιούς ή Ντινιούς: Εκκλησάκι συνδεδεμένο με ιστορία και θρύλους. Βρίσκεται 6 χλμ έξω από την Ιστιαία μέσα σε ένα μαγευτικό πλατανοδάσος.

Μία ενδιαφέρουσα Λαογραφική Συλλογή, λίγα μέτρα βόρεια της κεντρικής πλατείας της Ιστιαίας.

Ο επισκέπτης της περιοχής του Αρτεμισίου αξίζει να επισκεφθεί μερικά ιστορικά μνημεία, που συμπτωματικά βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του όμορφου χωριού των Γουβών. Αυτά είναι:

Πύργος των Γουβών ή του Δροσίνη: Εντυπωσιακό πυργόσπιτο κατασκευασμένο τον 18ο αιώνα, με ενετικές αρχιτεκτονικές επιρροές. Αγοράστηκε το 1839 από τον παππού του ποιητή Γεωργίου Δροσίνη. Ο ίδιος ο ποιητής έζησε εδώ κάποια από τα πιο όμορφα νεανικά του χρόνια προς το τέλος του 19ου αιώνα. Σε πολλά έργα του δήλωσε «ερωτευμένος» με τις Γούβες και τη Βόρεια Εύβοια.

Καστραδάκι: Ίχνη αρχαίου οικισμού στη θέση Παλιόκαστρο ή Καστραδάκι.

Οχυρά Καστρί: Ερειπωμένες παράκτιες αμυντικές οχυρωματικές εγκαταστάσεις του 1930.

Θα πρέπει να επισημανθεί πως η περιοχή του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού αποτελεί το ιδανικότερο ορμητήριο για την επίσκεψη της υπόλοιπης περιοχής της Βόρειας Εύβοιας και των μνημείων της. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται η Λίμνη, οι Ροβιές, το πλατανοδάσος του Κηρέα, η Μονή του Οσίου Δαυίδ, η Μονή Γαλατάκη και φυσικά το διεθνώς γνωστό προσκύνημα του Οσίου Ιωάννη του Ρώσου στο Προκόπι. Το ιερό σκήνωμα του Αγίου, που έζησε στη Ρωσία, αγίασε στην Καππαδοκία και έφθασε μετά από πολλές περιπέτειες στην Εύβοια το 1824, δέχεται καθημερινά εκατοντάδες ορθοδόξους προσκυνητές από όλο τον κόσμο.