Ευρύτερη Περιοχή

 

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η ευρύτερη περιοχή της Αιδηψού με τις μοναδικές φυσικές της καλλονές.

Μοναδικής ομορφιάς οι παραλίες στον μικρό κόλπο των Γιάλτρων βορειοδυτικά της Αιδηψού. Άγιος Νικόλαος, Μπάνια Γιάλτρων και λίγο πιο δυτικά το Γραιγολίμανο. Ανεπανάληπτοι συνδυασμοί πράσινου και γαλάζιου. Μια περιζήτητη περιοχή διακοπών για Έλληνες και ξένους.

Από τα Άνω Γιάλτρα η πανοραμική θέα της περιοχής είναι πραγματικά απολαυστική.

Νότια της Αιδηψού, μικρό στολίδι του Ευβοϊκού, τα Ήλια. Γραφικό ψαροχώρι με υπέροχη παραλία, ιαματικές πηγές και άφθονους ψαρομεζέδες.

Περίπου 5 χλμ. ανατολικά της Αιδηψού, το μεγαλοχώρι Άγιος μαζί με τον οικισμό της Βαρβάρας, προκαλούν το ενδιαφέρον των επισκεπτών για την ομορφιά τους και την ιστορία τους. Απομεινάρια βυζαντινών μονών, πλούσια χλωρίδα, δελεαστικές ταβέρνες και ένα ενδιαφέρον λαογραφικό μουσείο στο χωριό του Αγίου.

Ο παραλιακός οικισμός Αγιόκαμπος, όπου και το πορθμείο ανταπόκρισης φεριμπότ με τη Γλύφα, είναι μία ακόμη εξαιρετική τοποθεσία για τους φίλους της θάλασσας. Υπέροχη παραλία, γλυκιά ηρεμία, συγκροτήματα ενοικιαζομένων δωματίων, αρκετές ταβέρνες και μεζεδοπωλεία.

Όμορφες εκπλήξεις περιμένουν τους επισκέπτες που θα θελήσουν να κάνουν μικρές υπερβάσεις στις κοινές διαδρομές. Υπέροχες ερημικές παραλίες με πεντακάθαρα νερά για ψάρεμα και κολύμπι. Μεταξύ αυτών και το Πάντερμο που τελευταία έγινε γνωστό από τα μαραθώνια καλοκαιρινά φεστιβάλ ροκ.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει για τους εποχούμενους επισκέπτες της Αιδηψού μία εκδρομή στη ιστορική Μονή του Αγίου Γεωργίου των Ηλίων (12ου αιώνα). Η ανάβαση προς την μονή ξεκινά από το κέντρο του χωριού της Αιδηψού και ο δρόμος είναι βατός για όλα τα οχήματα. Τόσο η τοποθεσία της Μονής, όσο και όλη η διαδρομή χαρακτηρίζεται από μία φυσική πανδαισία, υπεράνω περιγραφών. Στην πορεία προς τη μονή και στη θέση «Αγία Παρασκευή» δίπλα στο ομώνυμο εξωκλήσι σώζονται ερείπια ενός ενετικού πύργου του 14ου αιώνα.

 

edi eu1   edi eur2