Παραλίες

Ο παραλιακός οικισμός Αγιόκαμπος, όπου και το πορθμείο ανταπόκρισης φεριμπότ με τη Γλύφα, είναι μία ακόμη εξαιρετική τοποθεσία για τους φίλους της θάλασσας. Υπέροχη παραλία, γλυκιά ηρεμία, συγκροτήματα ενοικιαζομένων δωματίων, αρκετές ταβέρνες και μεζεδοπωλεία.

Όμορφες εκπλήξεις περιμένουν τους επισκέπτες που θα θελήσουν να κάνουν μικρές υπερβάσεις στις κοινές διαδρομές. Υπέροχες ερημικές παραλίες με πεντακάθαρα νερά για ψάρεμα και κολύμπι. Μεταξύ αυτών και το Πάντερμο που τελευταία έγινε γνωστό από τα μαραθώνια καλοκαιρινά φεστιβάλ ροκ.

Στην πιο ξεχωριστή και ιδιαίτερα χαρισματική περιοχή της Εύβοιας, εκεί όπου το θρυλικό όρος Κήναιο κατηφορίζει προς τη θάλασσα, δημιουργώντας το ομώνυμο ακρωτήριο και την περίφημη «μύτη» της Εύβοιας, βρίσκεται χτισμένη η γραφική Λιχάδα. Χτισμένη σε ημιορεινό έδαφος στις παρυφές του βουνού περιστοιχίζεται από πευκόφυτες παραλίες και μικρά καταπράσινα νησάκια, που αγέρωχα επιτηρεί από ψηλά.

Ανοιχτά του Αγίου Γεωργίου, περιβάλλοντας το ακρωτήριο Κήναιο, στολίδια του θαλάσσιου στενού μεταξύ Εύβοιας και Φθιώτιδας, τα εξωτικά Λιχαδονήσια. Τα ονόματά τους: Μεγάλη και Μικρή Στρογγυλή, Μονωλιά, Στενό, Βάγια, Ποντηκονήσια κ.α.

Τα ονόματα «Λιχαδονήσια» και «Λιχάδα» σχετίζονται με τον υπηρέτη του Ηρακλή, Λίχα, που εν αγνοία του μετέφερε στην κορυφή του Κήναιου, στον εκεί προσευχόμενο Ηρακλή τον δηλητηριασμένο από τον Νέσσο χιτώνα. Τρελός από τους πόνους ο ημιθανής Ηρακλής άρπαξε τον άτυχο Λίχα και τον εκσφενδόνισε από την κορυφή του βουνού στη θάλασσα. Ο Λίχας κομματιάστηκε σχηματίζοντας τα Λιχαδονήσια.

Ο μύθος αυτός αποδεικνύει το βάθος της ιστορικής παρουσίας της περιοχής. Τεκμήρια αυτής της πραγματικότητας τα πολλά αρχαιολογικά ευρήματα που συνεχώς ανακαλύπτονται.

Εκτός από τις εύκολα προσβάσιμες εξαίρετες και απέραντες παραλίες του Αγίου Γεωργίου και της Λιχάδας μέχρι και τον γραφικό φάρο της Βασιλήνας, ο αναζητητής των εκπλήξεων μπορεί μέσα από τα πολλά μονοπάτια της περιοχής να οδηγηθεί σε μικρές ερημικές παραλίες, όπου το πράσινο και το γαλάζιο συνυπάρχουν με μοναδική αρμονία.

Βόρεια της Ιστιαίας απλώνεται ένας τεράστιος και ιδιαίτερα εύφορος κάμπος που φτάνει μέχρι τη θάλασσα. Ως παραθαλάσσιος οικισμός της Ιστιαίας θεωρούνται τα Κανατάδικα που είναι χτισμένα στο κέντρο μιας απέραντης φυσικής πλαζ μήκους 8 και πλέον χλμ., που αρχίζει από τους Ωρεούς και φτάνει ως το Αρτεμίσιο.

Μία διαφορετική όψη της θαλασσινής μαγείας που προσφέρει η περιοχή των Ωρεών, αποτελεί το διπλανό χωριό, που επί της ουσίας σήμερα είναι μία παραλιακή συνέχεια των Ωρεών προς δυσμάς. Πρόκειται για το πανέμορφο προσφυγικό χωριό του Νέου Πύργου με μερικές από τις πιο περιζήτητες αμμώδεις πλαζ της Βόρειας Εύβοιας.

Στην περιοχή του Αρτεμισίου, από το κοσμοπολίτικο Πευκί μέχρι τις εξωτικές πλαζ των Ελληνικών και των Βασιλικών, κι από τα πευκοδάση του Αρτεμισίου μέχρι τις καταπράσινες βουνοκορφές της Γερακιούς και των Αγδίνων, η παραδεισένια περιοχή προσφέρει τη γοητεία του προς τέρψη του σύγχρονου Έλληνα και ξένου επισκέπτη της.

Στη συνέχεια της αμμώδους παραλίας του Αρτεμισίου, αρχίζει ανατολικά μία πανέμορφη βραχώδης ακτογραμμή, που φθάνει μέχρι τα Βασιλικά. Ενδιάμεσα μικρές ή μεγαλύτερες αμμώδεις οάσεις, δημιουργούν καταπληκτικές εξωτικές πλαζ κάτω από τη σκιά των πεύκων. Καστρί, Αγριοβότανο, Άγιος Νικόλαος Ελληνικών, Ψαροπούλι Βασιλικών είναι οι πιο γνωστές από αυτές και έχουν καταστεί σήμερα από τις πλέον περιζήτητες ελληνικές παραλίες.